Ewangelia na każdy dzień

Arme Ritterschaft Christi und des salomonischen Tempels zu Jerusalem
Awatar użytkownika
Hugo de Payns

Odznaczenia Pruskie

Odznaczenia Saskie

Odznaczenia Badeńskie

Re: Ewangelia na każdy dzień

Post autor: Hugo de Payns »

Ewangelia wg św. Jana 13,16-20 na 30 kwietnia

Kiedy Jezus umył uczniom nogi, powiedział im:
«Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Sługa nie jest większy od swego pana ani wysłannik od tego, który go posłał.
Wiedząc to, będziecie błogosławieni, gdy według tego czynić będziecie.
Nie mówię o was wszystkich. Ja wiem, których wybrałem; lecz potrzeba, aby się wypełniło Pismo: „Kto ze Mną spożywa chleb, ten podniósł na Mnie swoją piętę”.
Już teraz, zanim się to stanie, mówię wam, abyście, gdy się stanie, uwierzyli, że Ja jestem.
Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Kto przyjmuje tego, którego Ja poślę, Mnie przyjmuje. A kto Mnie przyjmuje, przyjmuje Tego, który Mnie posłał».

Obrazek
Wielki Mistrz Zakonu Ubogich Rycerzy Chrystusa i Świątyni Salomona

Obrazek
Awatar użytkownika
Hugo de Payns

Odznaczenia Pruskie

Odznaczenia Saskie

Odznaczenia Badeńskie

Re: Ewangelia na każdy dzień

Post autor: Hugo de Payns »

Ewangelia wg św. Jana 14,1-6 na 1 maja

Jezus powiedział do swoich uczniów: «Niech się nie trwoży serce wasze. Wierzycie w Boga? I we Mnie wierzcie!
W domu Ojca mego jest mieszkań wiele. Gdyby tak nie było, to bym wam powiedział. Idę przecież przygotować wam miejsce.
A gdy odejdę i przygotuję wam miejsce, przyjdę powtórnie i zabiorę was do siebie, abyście
i wy byli tam, gdzie Ja jestem.
Znacie drogę, dokąd Ja idę».
Odezwał się do Niego Tomasz: «Panie, nie wiemy, dokąd idziesz. Jak więc możemy znać drogę?»
Odpowiedział mu Jezus: «Ja jestem drogą i prawdą, i życiem. Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej jak tylko przeze Mnie».

Obrazek
Wielki Mistrz Zakonu Ubogich Rycerzy Chrystusa i Świątyni Salomona

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zakon Ubogich Rycerzy Chrystusa i Świątyni Salomona”