Vaarlandzka Organizacja Współpracy - dyskusja

Mateusz Brzęczyszczykiewicz

Re: Vaarlandzka Organizacja Współpracy - dyskusja

Post autor: Mateusz Brzęczyszczykiewicz »

To ja może postaram się wytłumaczyć to nieco bardziej obrazowo, jak BRD to sobie wyobraża.

Na przykład, organizacja konkursów międzynarodowych, wzajemna pomoc podczas rozmaitych kryzysów, promocja Vaarlandu, a także wspólne dążenie do demokratyzacji życia na Vaarlandzie. Można by było założyć też jakieś czasopismo w ramach tej organizacji, informujące o wydarzeniach z kontynentu. Można by też było spróbować podjąć jakieś inne inicjatywy, jak wzajemna pomoc gospodarcza, jednak jest to kwestia do ustalenia.
Mam nadzieję, że to da nieco większy zarys tej organizacji.
Awatar użytkownika
Karl von Württemberg Stempel
Generalmajor
Generalmajor

Odznaczenia Wirtemberskie

Odznaczenia Badeńskie

Post autor: Karl von Württemberg »

Dziękuję za jakiś konkret.
Pytanie tylko czy potrzebna jest taka unia, czy nie możemy tego wszystkiego robić w ramach kontynentu Vaarlandu.

Karl von Württemberg
Król Wirtembergii

Obrazek
Mateusz Brzęczyszczykiewicz

Post autor: Mateusz Brzęczyszczykiewicz »

Karl von Württemberg pisze: 08 wrz 2025, 12:23 Dziękuję za jakiś konkret.
Pytanie tylko czy potrzebna jest taka unia, czy nie możemy tego wszystkiego robić w ramach kontynentu Vaarlandu.
Nie sądzę, by można to robić w ramach kontynentu. Przede wszystkim na przeszkodzie ku temu stoi Skarland, który traktuje z pogardą mniejsze i młodsze państwa, tym samym przeciwstawiając się głównemu założeniu takiej unii, czyli równości państw. Poza tym taka Unia jest w pewnym stopniu rozwiązaniem w ramach kontynentu. Myślę, że jeśli chcemy rozwijać kontynent w sposób twórczy i demokratyczny, taka inicjatywa zdecydowanie spełni swój cel.
Awatar użytkownika
Aleksandr Romadonow Stempel
wyksztalcenie: Wyższe

Post autor: Aleksandr Romadonow »

Zgadzam się z przedmówcą.
Obrazek Obrazek
Z Bożej Łaski Cesarz i Samodzierżca Rusowii
Awatar użytkownika
Generalmajor
Generalmajor

Odznaczenia Badeńskie

Chciałbym jednak zauważyc, nie ublizajac Skarlandowi, że pomimo swojej starszyzny względem wieku, jest to mała mikronacja. "Hegemonem" aktywnosci na kontynencie jest RON, takze Skarland ma tutaj duzo mniej do gadania, dlatego uwazam, ze takie aktywnosci laczace kontynent mozna robić beż konieczności tworzenia unii, naprawdę nie widzę sensu, a tym bardziej konieczności takiej unii. Jeżeli na Vaarlandzie jest 1 państwo, mało znaczące (z szacunkiem do Skarlandu), które się sprzeciwia a pozostałe się zgadzają to demokracja kontynentalna wygra.

Karl von Württemberg
Król Wirtembergii

Obrazek
Awatar użytkownika
Friedrich von Baden Stempel
Generaloberst
Generaloberst

Odznaczenia Pruskie

Odznaczenia Bawarskie

Odznaczenia Saskie

Odznaczenia Badeńskie

Post autor: Friedrich von Baden »

Co do kwestii demokratyzacji, to przecież jest cały Traktat Vaarlandzki. Gwarantuje on pewne swobody ale też daje pewne zadania i przywileje państwom kontynentu. Co do demokratyzacji państw to nie wiem czy ma to sens. Jedyna demokracja jest RON. Reszta państw to proszę zobaczyć że są to monarchia, albo absolutne, albo konstytucyjne, albo republika jak w przypadku BRD. Także nie wiem co by miał postulat demokratyzacji. Znowu kwestia tego wykorzystywania słabszych przez silniejszych. Ja napisałem na forum RON. Mamy kontynent dwóch prędkości. RON, Niemcy, Bizancjum, oraz reszta. Znowu żadne z państw które są mega aktywne i stabilne, nie pragnie zawlaszczeć sobie żadnej władzy czy coś niszczyć, kogoś wykorzystać.
A jeśli male mikronacje czują się niedocenione czy coś to ostatnio de facto podobna organizacja powstała. Oraz była także cała dyskusja na forum bastionu. To jeśli są mikro co mają mniej niż 5 obywateli to mogą tam dołączyć.
Nie wiem nie jestem przekonany. Konkursy to można robić i bez organizacji międzynarodowej. Szczerze to nie wiem też jakie konkursy czy zabawy czy inicjatywy. Bo to organizacja powstanie i będzie martwa. Jestem pewien, bo tak to trochę działa, że jakoś średnio wychodzi generalnie współpraca międzynarodowa. Generalnie słabo ostatnio z dyplomacja i wszystkim co z tym związanym. Nie wiem czy mnie dekadencja łapie, czy to jakieś zwyczajne zmęczenie, czy po prostu realizm jakiś mikronacyjny mi się udziela. Ostatnio jeśli chodzi o dyplomacje na vaarlandzie, czy poza vaarland to i w Cesarstwie Niemieckim i w Rotrii samemu wszystko robiłem i samemu odwiedzałem innych i zawierałem umowy. Praktycznie tak jest że poza władcami to chyba inni obywatele się nie udzielają. Wyjątkiem RON gdzie tych ambasadorów nawet idzie gdzieś znaleźć. No ale tak to raczej mikro cierpi ostatnio na braki kadr dyplomatycznych. Znowu mnie też lekko męczy rola dyplomaty i twarzy CN, będę chyba musiał odpocząć od tego, ale znowu jeśli nie ja to kto inny to zrobi? :|
/-/ Sanctitas Vestra Albertus
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc

Obrazek
Awatar użytkownika
August von Hohenzollern Stempel
Feldmarschall
Feldmarschall

Odznaczenia Pruskie

Odznaczenia Bawarskie

Odznaczenia Saskie

Odznaczenia Badeńskie

Post autor: August von Hohenzollern »

Ja boję się że zaraz zaczną nam narzucać jako mamy zyc we własnym kraju.
Juz było takich pare inicjatyw.
JCM August von Hohenzollern
z łaski Bożej cesarz niemiecki, król Prus, etc... etc...
Awatar użytkownika
Generalmajor
Generalmajor

Odznaczenia Badeńskie

Dlatego ja uwazam, ze nie ma co tworzyc takiej unii. Zaraz mi zamkna fabryki bo powiedza ze za duzo v-co2 wyrzucaja. :D :D :D :lol:

Karl von Württemberg
Król Wirtembergii

Obrazek
Awatar użytkownika
Friedrich von Baden Stempel
Generaloberst
Generaloberst

Odznaczenia Pruskie

Odznaczenia Bawarskie

Odznaczenia Saskie

Odznaczenia Badeńskie

Post autor: Friedrich von Baden »

Jak cesarz uda się na Szczyt Rady Vaarlandu to wtedy się zapozna jeszcze z dokumentami, przemyśli to, i podejmie tam decyzję podobnie jak inni władcy. Nasze opinie można przeczytać tu na forum, a decyzja jaką CN podejmie będzie należeć do Was. :)
/-/ Sanctitas Vestra Albertus
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc

Obrazek
Awatar użytkownika
Norbert de Catalan Stempel
Kontakt:

Post autor: Norbert de Catalan »

Mateusz Brzęczyszczykiewicz pisze: 08 wrz 2025, 12:54 Przede wszystkim na przeszkodzie ku temu stoi Skarland, który traktuje z pogardą mniejsze i młodsze państwa
Wypraszam sobie, Skarland nikogo nie traktuje z pogardą, niejednokrotnie też wspieraliśmy młodsze państwa. Uznajemy wszystkie państwa Estelli oprócz Turetii, Santery (tu się chyba zgodzimy, że to kraje martwe) i Rusowii, której nie uznajemy od czasu niestawienia się jej na szczycie w 2024 roku. Z resztą kontynentu jesteśmy otwarci na wszelkie formy współpracy.
(-) Norbert I de Catalán
Jego Królewska Mość Król Skarlandu, Agurii, Aztec, Białogóry, Estelli Wschodniej i Francji
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ambasada Imperium Rusowskiego”