Stragany Sasko-Turyńskie
- Karl von Wettin
- Feldmarschall
- Posty: 856
- Rejestracja: 27 wrz 2022, 19:54
- Lokalizacja: Drezno
-
Odznaczenia Pruskie
Odznaczenia Bawarskie
Odznaczenia Saskie
Stragany Sasko-Turyńskie
Na w części targu gdzie ulokowali się przybysze z Saksonii i Turyngii można znaleźć najróżniejsze specjały w tym:
Pierniki z Pulsnitz
Przywilej wypieku pierników udzielono temu łużyckiemu miasteczku ponad trzy wieki temu. Wyroby miejscowych piekarzy szybko stały się tak popularne poza miastem że innych rada miast takich jak: Kamenz czy nawet stołeczne Drezno zakazywały ich sprzedaży na swoim terenie. Na szczęście sądy, a nawet sam elektor Fryderyk August I raz po raz przyznawali łużyczanom swobodnego prawo sprzedawania tych słodyczy w całej Saksonii. W mieście działa wiele zakładów produkujących pierniki. Choć poszczególne receptury są zwykle strzeżoną tajemnicą rodzinną, to jednak smak specjału jest zbliżony i różni się dodawanymi przyprawami, m.in. anyżem, goździkami, gałką muszkatołową, imbirem, kardamonem, fenkułem czy cynamonem. Bardzo różne są też kształty pierników - dominują prostokąty, bloki lub serca. Zwłaszcza serca często zdobione są zabawnymi lub okolicznościowymi napisami. Większość wyrobów posiada polewę czekoladową.
Strucla z Drezna
Strucla to chleb owocowy wyrabiany z drożdży, wody i mąki. Dodaje się kandyzowaną skórkę pomarańczową) i kandyzowaną skórkę cytrusową rodzynki i migdały oraz różne przyprawy, takie jak kardamon i cynamon . Do ciasta można również dodać inne składniki, takie jak mleko, cukier, masło, sól, rum, jajka, rum, wanilia, suszone owoce i orzechy oraz marcepan .
Tradycja wypieku strucli jako przysmaku bożonarodzeniowego również sięga połowy XVI wieku
Tradycyjne 9 dań wigilijny (Neunerlei)
Tradycja ta, występująca na terenie saskich Rudaw oraz w znajdującym się na pograniczu sasko-bawarskim Vogtlandzie wykrystalizowała się w ubiegłym stuleciu. Liczba interpretowana jest jako nawiązanie do Trójcy Świętej (dziewięć jako trzy razy trzy). Poszczególne dania mają również swoją symbolikę.
-pieczona gęś, indyk lub królik dla zapewnienia siły i powodzenia
-sałatka śledziowa aby nigdy nie zabrakło "drobnych"
-kluski ziemniaczane mają przynieść powodzenie
-soczewica oznacza wysoki wzrost
-kapusta kiszona na dobre zbiory
-Seler symbolizuje potencję i płodność.
-Buraki dają urodę.
-pieczone jabłka zapewnią zdrowie.
- Nie może też zabraknąć chleba i soli, bo brakowałoby ich cały rok.
A żeby nie zamarznąć na tym mrozie polecamy grzane wino z saksońskich winnic przyrządzane według pomysłu saskiego historyka Augusta von Wackerbarth z szafranem, anyżem, cynamonem i pestkami granatu
a to jeszcze nie wszystko
Pierniki z Pulsnitz
Przywilej wypieku pierników udzielono temu łużyckiemu miasteczku ponad trzy wieki temu. Wyroby miejscowych piekarzy szybko stały się tak popularne poza miastem że innych rada miast takich jak: Kamenz czy nawet stołeczne Drezno zakazywały ich sprzedaży na swoim terenie. Na szczęście sądy, a nawet sam elektor Fryderyk August I raz po raz przyznawali łużyczanom swobodnego prawo sprzedawania tych słodyczy w całej Saksonii. W mieście działa wiele zakładów produkujących pierniki. Choć poszczególne receptury są zwykle strzeżoną tajemnicą rodzinną, to jednak smak specjału jest zbliżony i różni się dodawanymi przyprawami, m.in. anyżem, goździkami, gałką muszkatołową, imbirem, kardamonem, fenkułem czy cynamonem. Bardzo różne są też kształty pierników - dominują prostokąty, bloki lub serca. Zwłaszcza serca często zdobione są zabawnymi lub okolicznościowymi napisami. Większość wyrobów posiada polewę czekoladową.
Strucla z Drezna
Strucla to chleb owocowy wyrabiany z drożdży, wody i mąki. Dodaje się kandyzowaną skórkę pomarańczową) i kandyzowaną skórkę cytrusową rodzynki i migdały oraz różne przyprawy, takie jak kardamon i cynamon . Do ciasta można również dodać inne składniki, takie jak mleko, cukier, masło, sól, rum, jajka, rum, wanilia, suszone owoce i orzechy oraz marcepan .
Tradycja wypieku strucli jako przysmaku bożonarodzeniowego również sięga połowy XVI wieku
Tradycyjne 9 dań wigilijny (Neunerlei)
Tradycja ta, występująca na terenie saskich Rudaw oraz w znajdującym się na pograniczu sasko-bawarskim Vogtlandzie wykrystalizowała się w ubiegłym stuleciu. Liczba interpretowana jest jako nawiązanie do Trójcy Świętej (dziewięć jako trzy razy trzy). Poszczególne dania mają również swoją symbolikę.
-pieczona gęś, indyk lub królik dla zapewnienia siły i powodzenia
-sałatka śledziowa aby nigdy nie zabrakło "drobnych"
-kluski ziemniaczane mają przynieść powodzenie
-soczewica oznacza wysoki wzrost
-kapusta kiszona na dobre zbiory
-Seler symbolizuje potencję i płodność.
-Buraki dają urodę.
-pieczone jabłka zapewnią zdrowie.
- Nie może też zabraknąć chleba i soli, bo brakowałoby ich cały rok.
A żeby nie zamarznąć na tym mrozie polecamy grzane wino z saksońskich winnic przyrządzane według pomysłu saskiego historyka Augusta von Wackerbarth z szafranem, anyżem, cynamonem i pestkami granatu
a to jeszcze nie wszystko
Karl II,
v G.G. König von Sachsen
Fürst von Waldenburg
Markgraf von Oberlausitz,
v G.G. König von Sachsen
Fürst von Waldenburg
Markgraf von Oberlausitz,
- Karol Józef Wittelsbach
- Generalmajor
- Posty: 776
- Rejestracja: 26 wrz 2022, 19:30
- Lokalizacja: Monachium
-
Odznaczenia Bawarskie
Re: Stragany Sasko-Turyńskie
Poproszę po jednym kilogramie z każdego rodzaju cukierków, oraz jeden kilogram tej świątecznej strucli. Jest możliwość darmowej próbki tego waszego saksiego grzańca?
Karol Józef
z łaski Bożej król Bawarii,
hrabia palatyn Renu,
książę Bawarii, Frankonii i w Szwabii
z łaski Bożej król Bawarii,
hrabia palatyn Renu,
książę Bawarii, Frankonii i w Szwabii
- Karl von Wettin
- Feldmarschall
- Posty: 856
- Rejestracja: 27 wrz 2022, 19:54
- Lokalizacja: Drezno
-
Odznaczenia Pruskie
Odznaczenia Bawarskie
Odznaczenia Saskie
Re: Stragany Sasko-Turyńskie
Proszę uprzejmie.
Ależ oczywiście że można dostać grzańca. Okrucieństwem byłoby odmówić w takie zimno.
*Z uśmiechem sięga po dzbanek i kubek po czym podaje je gościowi*
Zapraszam jeszcze dziś wieczorem. Będą czekoladki z mojej fabryki i nowe potrawy rodem z Turyngii i nie tylko.
Ależ oczywiście że można dostać grzańca. Okrucieństwem byłoby odmówić w takie zimno.
*Z uśmiechem sięga po dzbanek i kubek po czym podaje je gościowi*
Zapraszam jeszcze dziś wieczorem. Będą czekoladki z mojej fabryki i nowe potrawy rodem z Turyngii i nie tylko.
Karl II,
v G.G. König von Sachsen
Fürst von Waldenburg
Markgraf von Oberlausitz,
v G.G. König von Sachsen
Fürst von Waldenburg
Markgraf von Oberlausitz,
- Karl von Wettin
- Feldmarschall
- Posty: 856
- Rejestracja: 27 wrz 2022, 19:54
- Lokalizacja: Drezno
-
Odznaczenia Pruskie
Odznaczenia Bawarskie
Odznaczenia Saskie
Re: Stragany Sasko-Turyńskie
I oto zapowiedziany ciąg dalszy
Na początek przerwa od jedzenia aby goście nie mieli problemów trawiennych po wizycie na straganach. Proszę spojrzeć na bombki ze szkła.
Warto zauważyć że sam zwyczaj ubierania choinki pochodzi właśnie z Turyngii a pierwsza choinka publiczna stanęła w Weimarze. Historia popularnych dziś szklanych ozdób choinkowych zaczęła się od tego że pewnego mieszkającego w Lauscha w Saksonii-Meiningen rzemieślnika zajmującego się dmuchaniem szkła nie było stać na udekorowanie drzewka zgodnie ze zwyczajem drogimi ówcześnie jabłkami czy orzechami więc wykonał ozdoby z szkła. Spodobały się one sąsiadom, a także innym mieszkańcom miasta i takim sposobem dziś prężnie działa Farbglashütte Lauscha i to właśnie jej wyroby można nabyć
Oprócz pięknych ozdób Turyngia oferuje również wspaniałe smaki. Oto niektóre z nich:
Mutzbraten to charakterystyczny dla wschodniej Turyngii (szczególnie Księstwa Altenburga) i zachodniej Saksonii kawałek mięsa wielkości pięści z łopatki lub grzbietu wieprzowego , doprawiony solą , pieprzem i majerankiem , marynowany i gotowany w dymie z drewna brzozowego na specjalnych stoiskach Mutzbraten. Do tego zwykle podaje się chleb , kapustę kiszoną i musztardę
Rostbrätel (w okolicach Jeny zwany Rostbrätchen) to marynowany kawałek karkówki grillowany na węglu drzewnym.
W przypadku tradycyjnego przygotowania kotlety z karkówki o grubości od dwóch do trzech cali (z kością lub bez kości) są platerowane na płasko. Marynatę przygotowuje się z piwa pilzneńskiego lub czarnego z dodatkiem cebuli , czosnku , musztardy , kminku , majeranku , soli kuchennej i czarnego pieprzu gruboziarnistego . Rostbrätel są marynowane na zimno przez 12 do 48 godzin. Mięso jesr całkowicie pokryte marynatą, aby nie wysychało na powierzchni. Do pieczenia nie nagrzewa się zbytnio grilla węglowego, ruszt naciera się boczkiem , aby się nie przypalił. Podczas gdy mięso gotuje się na umiarkowanym ogniu, po każdym obrocie polewane jest marynatą lub lekko wstrząśniętym piwem prosto z butelki. Służy to poprawie smaku, ale także zapobiega wysychaniu mięsa na wierzchu. Ponadto temperatura gotowania jest regulowana przez kapanie piwa na żarzący się węgiel drzewny, a unosząca się para znacznie przyczynia się do gotowania i poprawy smaku. Rostbrätel są zwykle podawane ze smażoną cebulą. Najczęściej tą którą była częścią marynaty grillowane razem z mięsem na ruszcie, aż będzie przezroczysta i miękka i słodka w smaku.
Coburski Bratwurst
Dokładne datowanie pierwszej kiełbasy koburskiej jest sporne wśród historyków. Niektórzy twierdzą, że po raz pierwszy wspomniano o nim w Coburgu już w XV wieku. Najstarszy jadłospis z Coburger Georgenspital z 1498 roku pokazuje, że każde koburskie dziecko i każdy potrzebujący w szpitalu otrzymał dwie kiełbaski z ostatnich świń ubitych przed zapustami. Dla innych rok 1530 jest „datą narodzin” tych kiełbas . Mówi się, że zostały opracowane, aby nakarmić Marcina Lutra i saksoński dwór elektorski, gdy przebywali w Coburgu podczas negocjacji w sprawie Confessio Augustana .
Jest wytwarzany z wieprzowiny i co najmniej 15% wołowiny, doprawiany tylko solą, pieprzem, gałką muszkatołową i skórką z cytryny oraz z surowym jajkiem dal lepszej konsystencji. Ma gruboziarnistą teksturę i ma około 25 cm (10 cali) długości. Długość według tradycji wyznaczyła laska trzymana przez posąg patrona miasta-św.Maurycego znajdujący się na coburskim ratuszu. Tradycyjnie jest pieczony na szyszkach sosnowych i podawany w bułce
A na koniec coś na deser (i lokowanie królewskiego i książęcego produktu ):
Cukierki marcepanowe
praliny piernikowe
Kandyzowana skórka pomarańczy w czekoladzie
Karl II,
v G.G. König von Sachsen
Fürst von Waldenburg
Markgraf von Oberlausitz,
v G.G. König von Sachsen
Fürst von Waldenburg
Markgraf von Oberlausitz,
- Friedrich von Baden
- Generalleutnant
- Posty: 2593
- Rejestracja: 25 wrz 2022, 20:19
- Lokalizacja: Karlsruhe
-
Odznaczenia Pruskie
Odznaczenia Bawarskie
Odznaczenia Saskie
Odznaczenia Badeńskie
Re: Stragany Sasko-Turyńskie
- O proszę, niezwykły asortyment. Ja poprosiłbym Coburski Bratwurst, oraz pralinki piernikowe oraz tak kilka sztuk minimum 10 tych Kandyzowanych skórek pomarańczy w czekoladzie, dla mojej rodziny. - powiedział Wielki Książę Badenii, kiedy tylko ujrzał, że na straganie pojawiły się jakieś nowe towary.
Friedrich III., Großherzog von Baden, Herzog von Zähringen
- Karl von Wettin
- Feldmarschall
- Posty: 856
- Rejestracja: 27 wrz 2022, 19:54
- Lokalizacja: Drezno
-
Odznaczenia Pruskie
Odznaczenia Bawarskie
Odznaczenia Saskie
Re: Stragany Sasko-Turyńskie
Rozpoznawszy głos szlachetnego gościa natychmiast zjawił się gospodarz by osobiście go obsłużyć.
-Proszę bardzo, Wasza Wielkoksiążęca Mość. Kiełbasy się pieką i za chwilę ktoś poda gotowego bratwursta. Ja tym czasem zapakuję słodycze, Dla moich drogich młodych kuzynów mam coś specjalnego, prosto-odezwał się król po czym zniknął w namiocie za straganem, aby po chwili wynurzyć się niosąc dwa woreczki i prostokątny pakunek.
-Pralinki, pomarańcze i prezent od "wujka z Drezna"-z uśmiechem wyliczał Karol
Podając ostatnią rzecz uchylił nieco papieru by ukazać dekorowane tabliczki czekolady.
Ledwie zdążył zawinąć je z powrotem, a już kucharka przyniosła bułkę z pieczoną kiełbaską.
-Na marginesie: Wasza Wielkoksiążęca Mość wygląda jakoś inaczej, czy to kwestia światła-zagadnął Saksończyk gdy kobieta podawała jedzenie księciu
-Proszę bardzo, Wasza Wielkoksiążęca Mość. Kiełbasy się pieką i za chwilę ktoś poda gotowego bratwursta. Ja tym czasem zapakuję słodycze, Dla moich drogich młodych kuzynów mam coś specjalnego, prosto-odezwał się król po czym zniknął w namiocie za straganem, aby po chwili wynurzyć się niosąc dwa woreczki i prostokątny pakunek.
-Pralinki, pomarańcze i prezent od "wujka z Drezna"-z uśmiechem wyliczał Karol
Podając ostatnią rzecz uchylił nieco papieru by ukazać dekorowane tabliczki czekolady.
Ledwie zdążył zawinąć je z powrotem, a już kucharka przyniosła bułkę z pieczoną kiełbaską.
-Na marginesie: Wasza Wielkoksiążęca Mość wygląda jakoś inaczej, czy to kwestia światła-zagadnął Saksończyk gdy kobieta podawała jedzenie księciu
Karl II,
v G.G. König von Sachsen
Fürst von Waldenburg
Markgraf von Oberlausitz,
v G.G. König von Sachsen
Fürst von Waldenburg
Markgraf von Oberlausitz,
- Friedrich von Baden
- Generalleutnant
- Posty: 2593
- Rejestracja: 25 wrz 2022, 20:19
- Lokalizacja: Karlsruhe
-
Odznaczenia Pruskie
Odznaczenia Bawarskie
Odznaczenia Saskie
Odznaczenia Badeńskie
Re: Stragany Sasko-Turyńskie
- Dziękuję serdecznie za słodycze. - odezwał się uradowany monarcha badeński. - Zima idzie, to i brodę zapuściłem. Poza tym dodaje mi trochę powagi, w końcu nie jestem już aż taki młody jak byłem te kilka lat temu. Czas mija... - odpowiedział na koniec Fryderyk. Serdecznie uściskawszy dłoń Króla Karola udał się w kierunku stoiska pruskiego. - Wesołych Świąt. Mam nadzieję, że się tam kiedyś spotkamy w gronie rodzinnym. - rzekł jeszcze na odchodne Wielki Książę Badenii.
Friedrich III., Großherzog von Baden, Herzog von Zähringen
- Karl von Wettin
- Feldmarschall
- Posty: 856
- Rejestracja: 27 wrz 2022, 19:54
- Lokalizacja: Drezno
-
Odznaczenia Pruskie
Odznaczenia Bawarskie
Odznaczenia Saskie
Re: Stragany Sasko-Turyńskie
W dzień Bożego Narodzenia koło straganów mimo temperatury niewiele powyżej zera rozłożyli się muzycy i śpiewacy z zespołów z Saksonii i Turyngii, ale największa ilość pochodziła z : Drezna, Weimaru i Meiningen.
Najpierw dali koncert utworów średniowiecznych
https://www.youtube.com/watch?v=ecKA0u-fwxM&t=5s
A następnie wykonali Oratorium na Boże Narodzenie, autorstwa chyba najwybitniejszego saskiego muzyka w dziejach
https://www.youtube.com/watch?v=2jtdIagLCPU
I zakończyli poza programem niespodzianką dla króla śpiewając jego ulubiony utwór bożonarodzeniowy
https://www.youtube.com/watch?v=ikHuovRGEt0
Najpierw dali koncert utworów średniowiecznych
https://www.youtube.com/watch?v=ecKA0u-fwxM&t=5s
A następnie wykonali Oratorium na Boże Narodzenie, autorstwa chyba najwybitniejszego saskiego muzyka w dziejach
https://www.youtube.com/watch?v=2jtdIagLCPU
I zakończyli poza programem niespodzianką dla króla śpiewając jego ulubiony utwór bożonarodzeniowy
https://www.youtube.com/watch?v=ikHuovRGEt0
Karl II,
v G.G. König von Sachsen
Fürst von Waldenburg
Markgraf von Oberlausitz,
v G.G. König von Sachsen
Fürst von Waldenburg
Markgraf von Oberlausitz,
- August von Hohenzollern
- Feldmarschall
- Posty: 2301
- Rejestracja: 24 wrz 2022, 20:20
-
Odznaczenia Pruskie
Odznaczenia Bawarskie
Odznaczenia Saskie
Odznaczenia Wirtemberskie
Odznaczenia Badeńskie
Re: Stragany Sasko-Turyńskie
Piękny koncert
JCM August von Hohenzollern
z łaski Bożej cesarz niemiecki, król Prus, etc... etc...
z łaski Bożej cesarz niemiecki, król Prus, etc... etc...