Spätburgunder czy Pinot Noir jest dla win czerwonych tym, czym Riesling pod względem jakości jest dla win białych: winem odpowiadającym najbardziej wygórowanym potrzebom.
Z odmiany tej powstaje przede wszystkim wytrawne wino czerwone, częściowo także i o pewnej zawartości cukru resztkowego. Od czasu do czasu z odmiany tej powstają wina różowe a także i musujące. Jeżeli winogrona wytłoczy się zaraz po ich zebraniu, można z jasnego moszczu wyprodukować „Blanc de Noirs”, białe wino z ciemnych winogron. Wielu producentów pozostawia lepsze gatunkowo partie do dojrzewania w małych beczkach typu barrique.
Friedrich III., Großherzog von Baden, Herzog von Zähringen
Dornfelder występuje przeważnie pod postacią wytrawnego wina czerwonego, częściowo także półwytrawnego i możemy wyróżnić dwa wiodące style winifikacji. W pierwszym wariancie podkreśla się intensywne aromaty owocowe – wiśni, jeżyny i bzu – i wino to wprowadzane jest wcześnie na rynek. I tak częściowo nowy rocznik można kupić już jako primeur. Inni winiarze stawiają na dojrzewanie wina w dużych bądź małych (barrique) beczkach dębowych, bardziej podkreślają garbniki i strukturę wina i tłumią aromaty owocowe. Przeważnie mamy do czynienia z pełnymi, aksamitnymi i harmonijnymi winami. Dornfeldera nietrudno rozpoznać po jego głębokiej, ciemnej barwie. Wina musujące czy różowe wyprodukowane z Dornfeldera są rzadkością.
Friedrich III., Großherzog von Baden, Herzog von Zähringen
Portugieser uważany jest za nieskomplikowane, świeże i łatwe w piciu wino beczkowe. Nie zawiera zbyt wielkiej ilości garbników nadaje się do picia już na wiosnę.
Często po krótkim czasie tłoczy się moszcz gronowy i wytwarza z niego specjalne wino typu Weißherbst. Jasnoczerwona barwa sprzyja wykorzystywaniu Portugiesera do produkcji win Weißherbst. Także i wina czerwone wina uzyskiwane z Portugiesera, często o barwie jasnego rubinu, maja przeważnie niższą zawartość alkoholu niż inne wina czerwone.
Friedrich III., Großherzog von Baden, Herzog von Zähringen
Schwarzriesling jest szczególnie popularny wśród wirtemberczyków. Przy stole jest on ciekawą alternatywą dla Spätburgundera.
Trzeba przyznać, że nazwa Schwarzriesling pozwala myśleć, ze jest on powiązany z Rieslingiem. Ale jedyne, co łączy te dwa szczepy to późny okres dojrzewania i kształt owoców. Schwarzriesling pochodzi z rodziny Burgundów. Jest on mutacją Niebieskiego Spätburgundera (Blauer Spätburgunder), którą uprawia się już od wieków. Niemieckim synonimem Schwarzrieslinga jest Müllerrebe. Nazwa Müllrebe (Müller-młynarz) wzięła się od białych włosków rosnących na liściach i łodygach winorośli, które przez to wyglądają jakby był na nich mączny nalot. Francuzi mówią na ten szczep „Pinot Meunier“. Winiarze w Heilbronn i Weinsberg ulepszyli szczep i tym samym przyczynili się do jego rozprzestrzenienia.
Szczególnie w Wirtembergii, ale nie tylko tam, Schwarzriesling z litrowej butelki jest chętnie pity podczas wieczornych spotkań. Wyraźniejsze wina tego szczepu nadają się idealnie do dań z wieprzowiny lub baraniny, ale również do łagodnych serów. Często można go podawać jako alternatywę do Spätburgundera.
Friedrich III., Großherzog von Baden, Herzog von Zähringen
Lemberger trafia do konsumentów pod różnymi postaciami. Są z jednej strony lekkie wina o aromatach owocowych, a z drugiej wina czerwone o dużej zawartości garbników i ekstraktu, produkowane na bazie dojrzałych wyselekcjonowanych winogron klasy Spätlese i Auslese. Wina te najczęściej mają intensywną czarno-czerwona barwę. Ich aromat może być zarówno skromny, jak i bardziej wyrazisty, przypominający jeżyny, czereśnie, a także wiśnie, śliwki, porzeczki, agrest, bez, banany i kakao bądź też naznaczony nutami warzywnymi, takimi jak zielona fasolka czy zielona papryka. Wina te, w zależności od sposobu winifikacji, są w smaku owocowe bądź wyraźniej wskazują na obecność garbników i mają długi koniec. Dzięki odpowiedniej strukturze kwasowości, ekstraktu oraz garbników lekko cierpkawy Lemberger może być długo przechowywany. Niekiedy, jeżeli wino to dojrzewa w małych beczkach dębowych, zyskuje południowe ciepło i szyk. Część ambitnych winiarzy oraz spółdzielni winiarskich produkuje wino z Lembergera oraz Trollingera i w zależności od udziału danej odmiany nazywają ją „Lemberger z Trollingerem” bądź „Trollinger z Lembergerem”. Wyjątkowym rarytasem jest musujący Lemberger.
Friedrich III., Großherzog von Baden, Herzog von Zähringen
Winorośl szybko wypuszcza kwiaty (jest przez to narażona na mrozy majowe) i dojrzewa na czas. Z tego powodu pożądane jest położenie o łagodnych warunkach. Zbyt zimne regiony powodują, że kwasowość jest za wysoka. Gleby o dużej miąższości są dla Saint Laurent tak samo dobre jak wapienne. Szerokie rozstawienie winorośli pozwala zapobiegać pleśnieniu owoców. Zbiory wynoszące od 70 do 80 hl/ha stanowią przeciętna wartość. Średni ciężar moszczu wynosi 80 stopni w skali Öchsle.
Wysoki ciężar moszczu z dobrym ekstraktem i dobrą kwasowością pozwala na uzyskanie mocnych, a przy tym świeżych i owocowych win czerwonych. Ich kolor jest karminowy. W owocowych winach można wyczuć aromat owoców czarnego bzu lub dzikiej wiśni.
Friedrich III., Großherzog von Baden, Herzog von Zähringen
Merlot - Miękkie i aksamitne
Odmiana ta, uprawiana w wielu krajach o tradycjach winiarskich, także i w Niemczech znalazła się w pierwszej dziesiątce odmian czerwonych..
Friedrich III., Großherzog von Baden, Herzog von Zähringen
Stary szczep burgundzki (jasna mutacja) niegdyś ulubiony przez cystersów, dzięki nim dotarł do Badenii już pod koniec średniowiecza. Wymaga żyznych gleb i ciepłych stanowisk na łagodnych zboczach. Winogrona dobrze dojrzewają i gromadzą sporo cukru. Szczep ten daje wina mocne i ekstraktywne, o charakterystycznym, pełnym aromacie dojrzałych brzoskwiń, karmelu i skórki chleba, zarówno wytrawne jak słodkie.
Friedrich III., Großherzog von Baden, Herzog von Zähringen
Wino z obszaru Badenii. Zawartość alkoholu: 9,5 %. Wielkość butelki: 0,75 l. Opis - Ograniczona zawartość alkoholu i przyjazna słodycz z długim posmakiem sprawiają, że jest krągłe i smaczne. Kolor: Jasno zielonkawo-żółty. Powściągliwy aromat agrestu charakteryzuje uroczego Rivanera.
Friedrich III., Großherzog von Baden, Herzog von Zähringen
Wino z obszaru Badenii. Białe, wytrawne. Szczep: Chardonnay. Zawartość alkoholu: 12.50%. Wielkość butelki: 0,75 l. Opis - barwa jasno żόłta, aromaty owocόw egzotycznych, w smaku owoce południowe.
Friedrich III., Großherzog von Baden, Herzog von Zähringen