Sztab Marynarki Wojennej
- Friedrich von Baden • Stempel
- Generalleutnant
-
Odznaczenia Pruskie
Odznaczenia Bawarskie
Odznaczenia Saskie
Odznaczenia Badeńskie
Re: Sztab Marynarki Wojennej
Właśnie myślę, że w naszym cesarstwie powinniśmy rozważyć wprowadzenie lotniskowca do służby. W Końcu w realu były różne takie plany, pomysły. W Badenii mam zakłady Dorniera, czyli producenta można powiedzieć lotnictwa morskiego. Więc moglibyśmy na potrzeby zabawy, narracji, naszego cesarstwa uznać, że jesteśmy w stanie zbudować lotniskowiec, a ja, że mogę stworzyć dla marynarki lotnictwo. 

Friedrich III., Großherzog von Baden, Herzog von Zähringen

- Karl von Wettin • Stempel
- Feldmarschall
- wyksztalcenie: mgr.prawa
-
Odznaczenia Pruskie
Odznaczenia Bawarskie
Odznaczenia Saskie
Ja mam konglomerat stoczniowy plus fabrykę armat więc się dogadamy
Karl II,
v G.G. König von Sachsen
Großherzog von Sachsen-Weimar-Eisenach
Herzog von Sachsen-Meiningen, Sachsen-Altenburg, Sachsen-Coburg und Gotha
Fürst von Waldenburg
Landgraf von Thüringen
Markgraf von Oberlausitz,
v G.G. König von Sachsen
Großherzog von Sachsen-Weimar-Eisenach
Herzog von Sachsen-Meiningen, Sachsen-Altenburg, Sachsen-Coburg und Gotha
Fürst von Waldenburg
Landgraf von Thüringen
Markgraf von Oberlausitz,
- Albert Fryderyk de Espada • Stempel
To może skoro już chcecie zastępować starsze okręty można by je jeszcze wykorzystać. Wybrać jedne albo dwa stare liniowce i przekonwertować je właśnie na lotniskowce.
- August von Hohenzollern • Stempel
- Feldmarschall
-
Odznaczenia Pruskie
Odznaczenia Bawarskie
Odznaczenia Saskie
Odznaczenia Wirtemberskie
Odznaczenia Badeńskie
Myślę, że flota Cesarska w dużym stopniu poszłaby głównie w okręty podwodne.
Pancerników Krążowniki i inne drobniejsze były zachowane w jakiejś części.
Proszę zwrócić uwagę, że oprócz jednego potężnego wypadu floty austro węgierskiej na Włochy i bitwy jutlandzkiej wielkie okręty stały w portach
Proszę zwrócić uwagę, że oprócz jednego potężnego wypadu floty austro węgierskiej na Włochy i bitwy jutlandzkiej wielkie okręty stały w portach
JCM August von Hohenzollern
z łaski Bożej cesarz niemiecki, król Prus, etc... etc...
- Albert Fryderyk de Espada • Stempel
W zasadzie fakt, z dużych bitew na morzu bitwa jutlandzka czy bitwa na ławicy Dogeg były jedynymi przykładami ale warto nie zapominać o takich bitwach jak Coronel, Falklandy, Helgoland gdzie może rozmach był mniejszy ale na pewno były to ważne bitwy.August von Hohenzollern pisze: ↑10 lip 2024, 19:17 Myślę, że flota Cesarska w dużym stopniu poszłaby głównie w okręty podwodne.
W przypadku Cesarstwa Niemieckiego z reala takim motorem napędowym do budowy kolejnych wielkich okrętów był sam cesarz który wręcz ubóstwiał więc zdrowo można założyć że gdyby II Rzesza przetrwała kontynuowano by rozbudowę wielkich okrętów liniowych ale to czyste domysły.
W zasadzie realnie Niemcy zorientowały się że nie wygrają wojny na morzy okrętami nawodnymi po może i udanej ale bardzo kosztownej kampanii w Norwegii oraz utraty Bismarka już na jego pierwszym bojowym rejsie.
- Generalleutnant
-
Odznaczenia Pruskie
Odznaczenia Bawarskie
Odznaczenia Saskie
Odznaczenia Badeńskie
Myślałem nad tym, aby może starsze okręty oddać w większości Rusowii, część zachować jako okręty pomostowe, szkolne, a później wprowadzać do marynarki nowe okręty, które technicznie, technologicznie pasowałyby do lat 20. XX wieku.Albert Fryderyk de Espada pisze: ↑10 lip 2024, 12:39 To może skoro już chcecie zastępować starsze okręty można by je jeszcze wykorzystać. Wybrać jedne albo dwa stare liniowce i przekonwertować je właśnie na lotniskowce.
Wiem, że już lekko tam chyba cesarz rok temu coś zmieniał z tą marynarką, jednak jakoś nadal nie do końca mi to pasuje. Wolałbym aby może na marynarka poszła nieco bardziej do przodu, może też nieco wyszła poza ramy poza historię. W końcu u nas mamy lata 20. XX wieku i mamy nadal Cesarstwo Niemieckie, mamy w pewnym sensie alternatywną historię.
Co do kwestii struktury marynarki, oraz okrętów, ich roli, to może nie jestem jeszcze w pełni historykiem z wykształcenia ale co nieco wiem, co nieco słyszałem po różnych kanałach YouTube zajmujących się historią, szczególnie tutaj II Wojną Światową, i muszę powiedzieć, że okręty podwodne nie zbawiły III Rzeszy, a wręcz można powiedzieć, że były lekkim utrapieniem dla państwa niemieckiego, bo zużywały potężne ilości stali, która mogła spokojnie pójść na okręt typu Bismarck, albo na dywizję czołgów. Więc zachowajmy umiar.
Kolejną sprawą, o której zresztą cesarz wspomniał to struktura organizacja tej marynarki.
Wiadomo to musi być konkretna organizacja. Obecni to wygląda tak, że mamy;
- 3 eskadry pancerników
- 1 eskadrę krążowników ciężkich
- 3 eskadry krążowników lekkich
- krążowniki lekkie do zadań specjalnych (nie są w żadnym związku operacyjnym, organizacyjnym)
- 13 Flotylli torpedowców
WOW... Nie wiem na jakim poziomie jest eskadra. Może pokażę co znalazłem na Wikipedii jeśli chodzi o organizację marynarki... Chciałbym wiedzieć jak wygląda organizacja marynarki. Bo w siłach lądowych mamy wszystko jasne Jest armia-korpusy-dywizje-pulki-(potem jakieś pododdziały itd.) Lotnictwo nie istnieje. Marynarka niby jest, ale organizacji nie ma. Ja wiem, że chcielibyśmy być wielcy itd. Ale patrząc prawdzie w oczy, to żadnej wojny nie ma i nie będzie. Wojsko to jest tylko taki dodatek w mikronacjach. Fajnie, aby było dobrze zrobione aby dobrze się prezentowało, aby mogło paradować itd. Do tego potrzebna jest dobra organizacja. A tutaj z całym szacunkiem do państwa ale u nas to jest permanentny remont, jest jakiś nieporządek. Z całym szacunkiem, no ale wojsko w MAW wydaje się lepiej uporządkowane. (Co prawda nie mają lotnictwa i za to troszkę hańba). Plus mają przestarzałą marynarkę, bo używają jedynie historycznych okrętów. Jednak mimo wszystko, wspomnienia z tamtego wojska mam dobre. Choć wiadomo zawsze można by coś poprawić itd.
Zatem wracając do sedna sprawy. Proponowałbym zrobić nową Flotę Cesarską. Składałby się ona z 2 do 4 Flotylli okrętów. Całkowity reset. Zostawiamy sobie kilka okrętów póki co, resztę proponuję sprzedać Rusowii. Dzięki temu oni coś zyskają, my zyskamy pieniądze w MBP, do tego oni zyskają posty, my zyskamy posty. Część obecnych, ale jedynie najlepszych okrętów moglibyśmy sobie zostawić, aby były jako okręty takie "tymczasowe/pomostowe" lub/i jako okręty szkolne. Nowa marynarka, nowa flota, już taka z prawdziwego zdarzenia składałaby się z okrętów powiedzmy odpowiadającym okrętom Reichsmarine. Nowe statki byłyby budowane wedle technologii z lat 20. XX wieku.
Nowa marynarka, flota powinna składać się z:
1. Lotniskowce / Flugzeugträger
- typu Graf Zeppelin
2. Stare przeddrednoty / Linienschiffe
- Tutaj byłyby najlepsze okręty z posiadanych obecnie
3. Krążowniki lekkie / Leichte Kreuzer
- typu Emden (w realu zbudowany jeden okręt, ale my możemy kilka)
- typu K (Königsberg)
4. Żaglowce szkoleniowe / Segelschulschiffe
- Korweta Szkolna SMS Gneisenau (Obecny okręt szkoleniowy [Bardzo stary, bo zdaje się, że jeszcze z XIX wieku])
- Segelschulschiff "Niobe"
- Segelschulschiff "Gorch Fock"
5. Torpedowce / Torpedoboot
- typu 1923 (Möwe)
- typu 1924 (Wolf)
6. Okręty podwodne (U-Booty) / U(ntersee)boote
- typu UB III
- typu UC III
Dlaczego nie ma pancerników. Bo Flota niemiecka nie budowała praktycznie żadnych pancerników w latach 20, zaś pancerniki z lat 30 byłyby powiedzmy zbyt potężne. Jedynymi pancernikami, będą pancerniki pierwszo wojenne, które byłyby najmłodszymi, najlepszymi i nadawałyby się do służby. W moim koncepcie floty nie ma krążowników ciężkich, bo również jak wspomniałem nie były budowane. Nie ta tez nagle co tworzyć miliona różnych typów rodzajów okrętów i ich klas. Wiadomo, dla pasjonatów to będzie super, ale dla mikronautów, dla po prostu zwykłej organizacji itd...niekoniecznie. Co do okrętów podwodnych, to Ces. niemieckie miało ich sporo, potem III Rzesza miała ich sporo a i tak #@^***.. zrobiły... tylko ludzi wkurzali... surowce marnowali... a konwojów do ZSRR i Wielkiej Brytanii i tak ostatecznie nie powstrzymali i niestety ale nieograniczona wojna morska nie wypaliła. Zatem proponuję zachować dwa dobre typy okrętów z IWŚ, tzn. Okręty podwodne typu UB III, oraz Okręty podwodne typu UC III. Pierwsze to zdaje się zwykłe okręty podwodne do niszczenia okrętów, drugie, służą jako podwodne stawiacze min. Z tego co widziałem, to niemieckie konstrukcje międzywojenne okrętów raczej zaczynają się w latach 30, dotyczą III Rzeszy więc, panowie nieco nie wybiegajmy aż tak daleko w przyszłość.
Niszczycieli nie dodałem, bo ich nie miało za bardzo cesarstwo niemieckie. Znaczy mieli, ale albo na początku wojny światowej były małe słabe, albo pod koniec nawet nie wzięli udziału w walkach, potem porzucone ich projekty itd. A okrętów zbudowanych przez zbrodniczy reżim Hitlera, nie będziemy w naszej flocie mieć. Z resztą mamy torpedowce, które mają zastąpić niszczyciele.
Mam nadzieję, że moja wizja co do typów rodzajów okrętów jest jasna. Jeśli macie ewentualnie jeszcze jakiś pomysł na przykład typ jakieś okrętu, który by tutaj pasował, to zapraszam.
Pozostanie nam kwestia stworzenia organizacji, "piramidki"/"drzewka". A później zrobimy odpowiedni dział, oraz wątki odpowiadające poszczególnym jednostkom organizacyjnym marynarki. Opiszemy ładnie okręty, lub też raczej dany typ okrętu, tak jak to sugerował Pan @Albert Fryderyk de Espada. Wtedy będziemy mieli piękną marynarkę i moja dusza będzie spokojna.
Damy radę?

- Zygmunt Szuman • Stempel
- Leutnant
- wyksztalcenie: średnie
-
Odznaczenia Bawarskie
Podoba mi się pomysł książęcych reform w armii. Co do kwestii jakie okręty zostawić, to myślę, że najlepiej najlepsze jakie mamy tj. Pancerniki typu Bayern (1916), Pancerniki typu König (1914). Okręty te mają 10 lat lub mniej. Myślę, że mogą cały czas nadawać się do służby. Myślę, że moglibyśmy też zachować dla siebie Pancerniki typu Kaiser (1911). Mogą służyć jako okręty szkoleniowe.
Resztę czyli Pancerniki typu Helgoland, Pancerniki typu Nassau, Pancerniki typu Deutschland, sprzedałbym Rusowii jeśli by zechciała, a jak nie to na żyletki.
Resztę czyli Pancerniki typu Helgoland, Pancerniki typu Nassau, Pancerniki typu Deutschland, sprzedałbym Rusowii jeśli by zechciała, a jak nie to na żyletki.
- August von Hohenzollern • Stempel
- Feldmarschall
-
Odznaczenia Pruskie
Odznaczenia Bawarskie
Odznaczenia Saskie
Odznaczenia Wirtemberskie
Odznaczenia Badeńskie
Po pierwsze w latach 20 i 30 nie budowano dużych okrętów bp był zakaz państw alianckich. Po drugie okręty nawodne mniej działały niż pkrety podwodne. MP Amiral graf Spacer zatopił tylko 9 statków, a potem dorwała go flota brytyjska i musia się zatopić.
Bismarck i Tirpitz osiagleli jeszcze mniej.
Natomiast prze 3 lata okrętu podwodne były postrachem morz.
Też na okręty podwodne szło mniej stali niż na nawodne.
Reasumując myślę że warto zachować w części Flotyllę nawodna, alxtez rozbudować flotę podwodna i to nie tylko nojowa ale i zaopatrzenia tzw dojne krowy. W II ws Niemcy mieli ich parę i szybko zostały zatopione przez aliantow, ale w między czasie dostarczyły dużo produktów okrętom bojowym
Wyrwaliscie mnie z przyjęcia więc posze trochę chaotycznie przepraszam
Reasumując myślę że warto zachować w części Flotyllę nawodna, alxtez rozbudować flotę podwodna i to nie tylko nojowa ale i zaopatrzenia tzw dojne krowy. W II ws Niemcy mieli ich parę i szybko zostały zatopione przez aliantow, ale w między czasie dostarczyły dużo produktów okrętom bojowym
JCM August von Hohenzollern
- Generalleutnant
-
Odznaczenia Pruskie
Odznaczenia Bawarskie
Odznaczenia Saskie
Odznaczenia Badeńskie
WCM, spokojnie. Proszę balować. A w wolnym czasie dopiero pisać.August von Hohenzollern pisze: ↑12 lip 2024, 21:38 Po pierwsze w latach 20 i 30 nie budowano dużych okrętów bp był zakaz państw alianckich. Po drugie okręty nawodne mniej działały niż pkrety podwodne. MP Amiral graf Spacer zatopił tylko 9 statków, a potem dorwała go flota brytyjska i musia się zatopić.
Po drugie, przez ostatnie dni studiowałem marynarkę cesarstwa, a także to co z niej zostało po wojnie. Znam już stan jaki mamy. Oczywiście zachowamy okręty nawodne, czy podwodne. Ale chodzi o to, że przygotowałem listę okrętów, które są dziedzictwem Cesarstwa Niemieckiego i są na tyle nowoczesne i dobre, że musza zostać i będziemy ich robić więcej. A są takie, które są już starsze, wojnę przetrwały i mamy je na stanie i wobec umowy z Rusowią na dostarczenie okrętów, damy im te nasze słabsze pierwsze drednoty i przeddrednoty jako okręty pomostowe, aby się szkolili itd.

Nie ucierpimy. A wręcz powiedziałbym, że to mi dodaje energii i chęci do działania...