Sprawy różne

Najbardziej popularne miejsce do rozmów i dyskusji.
Awatar użytkownika
Karl von Württemberg Stempel
Generalmajor
Generalmajor

Odznaczenia Wirtemberskie

Odznaczenia Badeńskie

Re: Sprawy różne

Post autor: Karl von Württemberg »

Dziękuję, jakby ktoś chciał to mogę wykonać proste grafiki herbowe lub mapy. Poniżej jedno z moich dzieł, dla Friedricha zrobiłem podobną.
Obrazek

Karl von Württemberg
Król Wirtembergii

Obrazek
Awatar użytkownika
Generalmajor
Generalmajor

Odznaczenia Badeńskie

W teorii wurtembergia ma własne wojsko, to jest legalne żeby państwo związkowe mialo własne wojsko, czy to wojsko to już tylko "na kartce" z czasów sprzed jakiejś ustawy?

Karl von Württemberg
Król Wirtembergii

Obrazek
Awatar użytkownika
Karl von Wettin Stempel
Feldmarschall
Feldmarschall
wyksztalcenie: mgr.net.prawa

Odznaczenia Pruskie

Odznaczenia Bawarskie

Odznaczenia Saskie

Odznaczenia Badeńskie

Post autor: Karl von Wettin »

Formalnie chyba tego nie mamy uregulowanego. Ustawa o Siłach Zbrojnych milczy w tej sprawie. Faktycznie używaliśmy luźno organizacji pierwszowojennej, toteż królestwa mają niekwestionowanie własne, autonomiczne siły zbrojne na poziomie korpusu lub kilku korpusów. Badenia ma *(pozahistorycznie, ale chyba nikt nie myśli żeby się tego czepiać) własne wojska, ale podlegające korpusom lub korpusowi pruskiemu. Turyngia nie ma nic, choć na wzór Badenii powinna mieć jak dobrze pamiętam dwa pułki piechoty.
Karl II,
v G.G. König von Sachsen
Großherzog von Sachsen-Weimar-Eisenach
Herzog von Sachsen-Meiningen, Sachsen-Altenburg, Sachsen-Coburg und Gotha
Fürst von Waldenburg
Landgraf von Thüringen
Markgraf von Oberlausitz,
Awatar użytkownika
August von Hohenzollern Stempel
Feldmarschall
Feldmarschall

Odznaczenia Pruskie

Odznaczenia Bawarskie

Odznaczenia Saskie

Odznaczenia Badeńskie

Post autor: August von Hohenzollern »

Każde panstwo związkowe ma swoje swoje pułki bezpośrednio podlegle Cesarzowi jako Naczelnemu Wodzowi i przydzielone do jednostek wyższych armii niemieckiej
JCM August von Hohenzollern
z łaski Bożej cesarz niemiecki, król Prus, etc... etc...
Awatar użytkownika
Fryderyk Orański Stempel
Generaloberst
Generaloberst
wyksztalcenie: doktor net

Odznaczenia Pruskie

Odznaczenia Bawarskie

Odznaczenia Saskie

Post autor: Fryderyk Orański »

Karl von Wettin pisze: 11 maja 2024, 14:39 Formalnie chyba tego nie mamy uregulowanego. Ustawa o Siłach Zbrojnych milczy w tej sprawie. Faktycznie używaliśmy luźno organizacji pierwszowojennej, toteż królestwa mają niekwestionowanie własne, autonomiczne siły zbrojne na poziomie korpusu lub kilku korpusów. Badenia ma *(pozahistorycznie, ale chyba nikt nie myśli żeby się tego czepiać) własne wojska, ale podlegające korpusom lub korpusowi pruskiemu. Turyngia nie ma nic, choć na wzór Badenii powinna mieć jak dobrze pamiętam dwa pułki piechoty.
U mnie są w dziale "wojsko Badenii"; wątek 'Wielkoksiążęce Dywizje Badeńskie' ale to są te dywizje podległe pruskiemu korpusowi.
Do tego na "wojsko Badenii" składają się jeszcze jakieś inne typy wojsk, jak tabór kolejowy, jak saperzy, czy też Wielkoksiążęcy Pułk Lotniczy, ale te wojska, są już oddzielne od tych pruskich, bo w tych pruskich nie występowały one. Przynajmniej lotnictwo nie było u nas opisane. Zatem prawdopodobnie posiadam jako jedyny jakieś wojska lotnicze.

// PS. Choć jak patrzę na niemiecką Wikipedię, to de facto moje wojska te inżynieryjne to mają inne nazwy, ale w praktyce pokrywają się z tym co wchodziło w skład pruskiego XIV korpusu armijnego. Więc ta w sumie mogę się podporządkować i zmienić nazwy Wielkoksiążęcy Pułk Lotniczy to będzie jakoś oddawać stan realny, bo na razie to panuje tu ogromny nieład i bałagan. Coś czuję, że najpewniej nie dogadaliśmy się zbytnio i dlatego nic nie jest jasne. //

Co do ustawy, to aktualnie ją robimy, także możemy zawrzeć jakiś artykuł o tym mówiący. Myślę, że Królestwa wchodzące w skład Cesarstwa Niemieckiego, powinny mieć możliwość posiadania własnych wojsk. Zaś ja jako Wlk. Ks. Badenii się dostosuję i podporządkuję pruskiemu (czyt. Cesarskiemu) naczelnemu dowództwu. [w ramach narracji, w moich wojskach, tzn. tych badeńskich dywizjach, służą ludzie z Badenii, oficerowie z Badenii, oraz ja stoję na ich czele i podlegam pod cesarza i sztab.]

Tak sobie tez ostatnio myślałem, czy jest sens abyśmy mieli tak ogromne wojska. Skoro i tak odeszliśmy już nieco od historyczności na rzecz pewnej historii alternatywnej, oraz jesteśmy także państwem wirtualnym, to może byśmy przeorganizowali wojsko, i np. zmniejszyli je. Bo wiecie, nie jesteśmy jakąś ogromną mikronacją jak sarmacja, czy też RON czy ktoś inni. A mamy w teorii potężne wojska, gdzieś na milion żołnierzy zapewne. Tylko w praktyce, to stoją puste wątki, które przypominają spam. I tak ten kto ma własny kraj, własne wojsko to tam służy tam to opisuje. Nigdy nie będzie tak, że w każdej dywizji ktoś posłuży, nawet w połowie czy jednej trzeciej. Nie mamy takiego potencjału i nie wiem czy to się opłaca. Może lepiej byłoby zmniejszyć te wojska... np. ja mam w Badenii dwie dywizje piechoty, ale mógłbym mieć jedną. Do tego 21 korpusów armijnych w Prusach, zamiast tego to np. połowa.
Poza tym może umieszczajmy wątki, działy dotyczące poszczególnych korpusów w dziale danego państwa, lub też zrezygnujmy z tego, bo tak to wątki się dublują panuje nieład i chaos. Ja wiem, że Cesarz jest naczelnym wodzem daje rozkazy itd. Ale to co jest obecnie to może nie jest to... Może weźmy zróbmy oddzielne działy dla każdego korpusu... Nie wiem... No ale żeby to wyglądało jak w RON. Co Panowie o tym myślą.
/-/ Sanctitas Vestra Albertus
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc
Rex Poloniae, Magnus Dux Lithuaniae

Obrazek
Awatar użytkownika
Karl von Wettin Stempel
Feldmarschall
Feldmarschall

Odznaczenia Pruskie

Odznaczenia Bawarskie

Odznaczenia Saskie

Odznaczenia Badeńskie

Średnio jasny jest dla mnie zamysł z ostatniego akapitu.
Karl II,
v G.G. König von Sachsen
Fürst von Waldenburg
Landgraf von Thüringen
Awatar użytkownika
Fryderyk Orański Stempel
Generaloberst
Generaloberst
wyksztalcenie: doktor net

Odznaczenia Pruskie

Odznaczenia Bawarskie

Odznaczenia Saskie

Post autor: Fryderyk Orański »

Karl von Wettin pisze: 11 maja 2024, 17:34 Średnio jasny jest dla mnie zamysł z ostatniego akapitu.
Po prostu podrzucam myśl, że może nieco bardziej odeszlibyśmy od historyczności i zamiast historycznych 21 korpusów pruskich, to byśmy zrobili ich np. 10. Do tego byłoby jeszcze tak po jednym korpusie dla królestw. Wymagałoby to troszkę nowej organizacji, trzeba by ustalić gdzie dane korpusy by się znajdowały. Jednak taki ruch spowodowałby to, że łatwiej byłoby zrobić w dziale wojsk cesarskich, działy dla każdego korpusu...
/-/ Sanctitas Vestra Albertus
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc
Rex Poloniae, Magnus Dux Lithuaniae

Obrazek
Awatar użytkownika
August von Hohenzollern Stempel
Feldmarschall
Feldmarschall

Odznaczenia Pruskie

Odznaczenia Bawarskie

Odznaczenia Saskie

Odznaczenia Badeńskie

Post autor: August von Hohenzollern »

Nigdy Armia Cesarska w stanie pokoji nie liczyła miliona żołnierzy. Nie miałby kto tego utrzymać.
A może zamiast likwidacji pułków, zredukujmy je do dwóch słabych batalionów w składzie 2 kompanie piechoty, kompania ckm i służby. Tak naprawdę pozostanie jedna 8 jednostki.
Kawalerię wdzielmy w samodzielne duże jednostki
Trzeba zastanowić się nad redukcja floty i vo z lotnictwem
Jestem przeciwny dzieleniu jednostek na poszczególne Królestwa, Księstwa.
JCM August von Hohenzollern
z łaski Bożej cesarz niemiecki, król Prus, etc... etc...
Awatar użytkownika
Generalmajor
Generalmajor

Odznaczenia Badeńskie

Tak, to prawda, całkiem duża ta armia, myślę że się zgadzam z JCM co do pomyslu 1/8 i wdzielenia, regionalizacja osłabi centralność państwa oraz spowoduje trochę problem z rozpisaniem tych wojsk, jak każdy u siebie będzie na własną rękę to prowadzil.

Karl von Württemberg
Król Wirtembergii

Obrazek
Awatar użytkownika
Karl von Wettin Stempel
Feldmarschall
Feldmarschall

Odznaczenia Pruskie

Odznaczenia Bawarskie

Odznaczenia Saskie

Odznaczenia Badeńskie

Myślę że wielkiemu księciu chodzi o likwidację rozległej struktury. Skojarzyło mi się to z brytyjską praktyką łączenia pułków z zostawianiem starych nazw. Tym sposobem miałbym np. Pułk Karabinierów-Rajtarów (,jak brytyjski Blues and Royals) w miejsce dwóch pułków ciężkiej jazdy, Pułk Kronprinz/Maksymilian, albo Kronprinz-Großherzog w miejsce 63 Brygady Piechoty itp.
Karl II,
v G.G. König von Sachsen
Fürst von Waldenburg
Landgraf von Thüringen
ODPOWIEDZ

Wróć do „Karczma pod Czarnym Orłem”