Sztab Marynarki Wojennej

Kaiserliche Marine
Awatar użytkownika
Friedrich von Baden Stempel
Generaloberst
Generaloberst

Odznaczenia Pruskie

Odznaczenia Bawarskie

Odznaczenia Saskie

Odznaczenia Badeńskie

Re: Sztab Marynarki Wojennej

Post autor: Friedrich von Baden »

Pragnę poinformować, że Rusowia chwilowo zawiesiła rozmowy w sprawie tej umowy na dostarczenie im okrętów.
https://rusowia.ct8.pl/viewtopic.php?p=9721#p9721

Patrząc na to że oryginalnie pomysł ten wymyśliłem rok temu a nie został on wtedy zrealizowany przez realiozę elit rusowskich, a teraz ponownie rozmowy utkwiły w martwym punkcie to musimy rozważyć i ewentualnie przygotować się na to, że może ta umowa nigdy nie dojdzie do skutku.
Wtedy te starsze okręty, które i tak byśmy wydali stronie rusowskiej poszłyby na żyletki dla budowy tych nowszych typów okrętów, ewentualnie można przemyśleć aby niektóre okręty takie co są jeszcze z okresu IWŚ, jak jej początek czyli lata 1914-15 posłużyły w koloniach.

Alternatywą mogłoby być jeszcze ewentualnie spróbowanie znalezienia innego państwa chętnego z nami wejść w współpracę. Ale to trzeba by poszukać państwa, które znajduje się w podobnych historycznych czasach co my. Tutaj pierwsze co przychodzi mi na myśl to Edelweiss i MAW. Ale Edelweiss jest wewnątrz kontynentu Orientyki bez dostępu do oceanu więc flota oceaniczna nie jest im potrzebna. Także zostaje druga opcja czyli MAW. Ale znowu oni praktycznie mało co się tam udzielają, poza tym trzymali się realizmu historycznego i pomimo że jest u nich rok 1925 to okręty i wojsko mają z czasów IWŚ, także nie wiem czy byliby chętni zawrzeć taką umowę i przyjąć od nas okręty pierwszo wojenne, także te nowsze. Ale zobaczymy, mogę popytać. :)
/-/ Sanctitas Vestra Albertus
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc

Obrazek
Awatar użytkownika
August von Hohenzollern Stempel
Feldmarschall
Feldmarschall

Odznaczenia Pruskie

Odznaczenia Bawarskie

Odznaczenia Saskie

Odznaczenia Wirtemberskie

Odznaczenia Badeńskie

Post autor: August von Hohenzollern »

Wydaje mi się ze lepiej byłoby gdybyśmy skasowali te okrety. Rusowia. Ie jest poważnym partnerem
JCM August von Hohenzollern
z łaski Bożej cesarz niemiecki, król Prus, etc... etc...
Awatar użytkownika
Generaloberst
Generaloberst

Odznaczenia Pruskie

Odznaczenia Bawarskie

Odznaczenia Saskie

Odznaczenia Badeńskie

August von Hohenzollern pisze: 26 sie 2025, 21:12 Wydaje mi się ze lepiej byłoby gdybyśmy skasowali te okrety. Rusowia. Ie jest poważnym partnerem
Wystosowałem dziś pytanie do MAW zobaczymy co odpowiedzą. Jeśli by nie byli zainteresowani to wtedy możemy spokojnie skasować niepotrzebne okręty. Metal przyda się na nowe.
Raczej na pewno MAW nawet jeśli zawarłaby z nami umowę to nie potrzebowałaby okrętów pomostowych, tymczasowych, bo już posiada swoją marynarkę. Ale póki się nie zdecydują i nie odpowiedzą nie będę ciął na żyletki tych starszych.

Obrazek
Awatar użytkownika
Generaloberst
Generaloberst

Odznaczenia Pruskie

Odznaczenia Bawarskie

Odznaczenia Saskie

Odznaczenia Badeńskie

Obecnie jeśli się nie mylę to Grupa Marynarki Wojennej Kamerun jest w takim składzie;
- pancernik SMS Lothringen
- 4 niszczyciele
- transportowiec Elbe
- 4 batalion piechoty kolonialnej

Ja bym chciał aby skoro modernizujemy całą marynarkę to aby i kolonia moja zyskała lepsze siły. Pancernik SMS "Lothringen", pochodzi z 1904, jeszcze z linii przeddrednotów.
Skoro i tak dysponujemy jeszcze okrętami typu Pancerniki typu Helgoland (1911) i okrętami typu Krążowniki lekkie typu Königsberg (1915), to może zamiast na żyletki to one poszłyby do kolonii.

Obecnie praktycznie jedynymi ostatnio aktywnymi koloniami był Togoland i Kamerun.
Można podzielić się i albo Kamerun dostałby
SMS "Helgoland", 1909
SMS "Ostfriesland", 1909
SMS „Königsberg II”, 1915
SMS "Karlsruhe", 1915
Torpedowce typu A 56 (1917) – „A 59” i „A 64”
Zaś Togo dostałby
SMS "Thüringen", 1909
SMS "Oldenburg", 1910
SMS "Emden II", 1916
SMS "Nürnberg", 1916
Torpedowce typu A 56 (1917) – „A 68” i „A 80”
Ewentualnie można by zrobić tak, że skoro są nominalnie 4 kolonie, to skoro i pancerników i krążowników są po 4 z każdego typu, to każda kolonia, grupa marynarki związana z kolonią, otrzymałyby po jednym pancernik, jednym krążowniku, do tego Torpedowiec typu A 56, jakiś transportowiec, batalion piechoty kolonialnej i ewentualnie jeszcze jakieś niszczyciele. Co myślicie?
Jeśli się zgadzacie to mógłbym przygotować nową organizację poszczególnych grup marynarki.

Obrazek
Awatar użytkownika
Karl von Wettin Stempel
Feldmarschall
Feldmarschall
wyksztalcenie: mgr.net.prawa

Odznaczenia Pruskie

Odznaczenia Bawarskie

Odznaczenia Saskie

Odznaczenia Badeńskie

Post autor: Karl von Wettin »

Lothringen pochodzi jeszcze z XIX wieku i już ustalone że idzie na żyletki
Karl II,
v G.G. König von Sachsen
Großherzog von Sachsen-Weimar-Eisenach
Herzog von Sachsen-Meiningen, Sachsen-Altenburg, Sachsen-Coburg und Gotha
Fürst von Waldenburg
Landgraf von Thüringen
Markgraf von Oberlausitz,
Awatar użytkownika
Sebastian Schulz Stempel

Post autor: Sebastian Schulz »

Witam wszystkich serdecznie! :) Zgadzam się, że koloniom przydadzą się okręty, więc również jestem za wysłaniem SMS Helgoland i SMS Königsberg do naszych kolonii ;) Postaram się być bardziej aktywny, bo już wiem, że znów działamy :))
Awatar użytkownika
Generaloberst
Generaloberst

Odznaczenia Pruskie

Odznaczenia Bawarskie

Odznaczenia Saskie

Odznaczenia Badeńskie

W Rusowii nowy Minister Obrony postanowił wznowić z cesarstwem rozmowy i jest chętny zawrzeć taką umowę, ale chciałby aby dodać podpunkt o udzieleniu technologii budowy stoczni, oraz budowy okrętów przez CN dla Rusowii, oraz wysłanie do Rusowii personelu inżynieryjnego, który pomógłby w rozbudowie, tych że stoczni w którymś z rusowskich miast.

Co do samych technologii związanych z stocznictwem, nie mam zastrzeżeń i to zrozumiałe, że potrzebowali by oni własne stocznie do utrzymywania okrętów. Ale drugą sprawą jest udzielenie technologii budowy okrętów i tutaj jak wnioskuję, to chodzi o te konkretne okręty objęte umową. To zanim bym zawarł jakąkolwiek umowę wolę też podpytać czy się zgadzamy. Generalnie nasze okręty co są wpisane do umowy to raczej są pierwszo wojenne także nie są to jakoś rewelacyjnie nowe jednostki, przełomowe i kiedy były wprowadzane w trakcie IWŚ, to wiadomo ich konstrukcja technologia była sekretem i nikt by nie chciał aby wpadły w ręce brytyjczyków, ale teraz tak obiektywnie patrząc to przez pryzmat realnego świata w takich uwarunkowaniach, raczej technologia ta nie byłaby aż tak nowa, rewolucyjna i tajna i w realu w okolicach 1925 powstałyby już nowsze okręty lepsze od tych, dlatego myślę, że można by Rusowii udostępnić tę technologię tych okrętów. Na pewno jeśli chcieliby tworzyć modyfikacje, unowocześniać swoje okręty, lub budować nowe ale tego typu co zawarli w umowie to by już one miały swoje nazwy czyli np. nie Pancerniki typu Bayern, ale Pancerniki typu Rusowia, Smargońsk czy jak by tam chcieli sobie je nazwać.

Obrazek
Awatar użytkownika
Feldmarschall
Feldmarschall

Odznaczenia Pruskie

Odznaczenia Bawarskie

Odznaczenia Saskie

Odznaczenia Badeńskie

Według mnie możemy udostępnić technologie, ale nie najnowszych generacji. To zostają u nas.
Awatar użytkownika
Generaloberst
Generaloberst

Odznaczenia Pruskie

Odznaczenia Bawarskie

Odznaczenia Saskie

Odznaczenia Badeńskie

August von Hohenzollern pisze: 31 sie 2025, 11:14 Według mnie możemy udostępnić technologie, ale nie najnowszych generacji. To zostają u nas.
Dobrze to prościej z tej listy okrętów jakie zaproponowaliśmy stronie Rusowskiej, że im wyprodukujemy, na które okręty otrzymaliby licencję, dostaliby technologię by móc samemu tworzyć własne modyfikacje, tudzież nowe typy, nowe okręty.;
- Pancerniki typu Bayern (1916) – 4 okręty
- Krążowniki liniowe typu Mackensen (1917) – 4 okręty
- Krążowniki lekkie typu Cöln (1916-18) – 4 okręty
- Krążownik lekki typu Emden (1925) – 4 okręty
- Torpedowce typu 1923 (Möwe) – 4 okręty
- Torpedowce typu 1924 (Wolf) – 4 okręty
- Niszczyciele typu H 145 – 3 okręty
- Okręty podwodne typu UB III – 10 jednostek
- Okręty podwodne typu UC III – 10 jednostek

Obrazek
Awatar użytkownika
Feldmarschall
Feldmarschall

Odznaczenia Pruskie

Odznaczenia Bawarskie

Odznaczenia Saskie

Odznaczenia Badeńskie

Czy mnie sie zdaje czy my sami nie mamy jeszcze takich okretow ?
Jezeli mamy to OK
Jezeli nie mamy to sprzedajemy lepszy sprzęt niż sami ?mamy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Marynarka Wojenna”